|
||||||||
|
MDN Offertes,
|
Strafrechtelijk onderzoek naar Ahold
Uitgegeven:
7 juli 2003 08:38
Laatst gewijzigd:
7 juli 2003 21:51
Volgens het functioneel parket van het OM in Den Haag richt het onderzoek zich op mogelijke valsheid in geschrifte en de publicatie van mogelijk onjuiste gegevens in de jaarrekeningen. Volgens een woordvoerster van Ahold waren dertig mensen van justitie bij de inval betrokken. Zij hebben een deel van de administratie meegenomen.
De verdenkingen volgen na de bestudering van de zogeheten side letters, geheime afspraken tussen Ahold en andere partijen die niet in de contracten staan. Het OM kreeg die stukken in april. De side letters betreffen de zeggenschap over de samenwerkingsverbanden in Scandinavië (ICA), Brazilië, Guatemala en Argentinië (Disco).
Lopende onderzoeken
Het functioneel parket, dat de bijzondere opsporingsdiensten als de FIOD/ECD en de AID aanstuurt, richt zich voorlopig niet op het ophogen van omzetcijfers door de Amerikaanse dochter US Foodservice. Het OM wacht nog daar lopende onderzoeken af. De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC en het Amerikaanse ministerie van Justitie doen nog onderzoek naar de onderneming.
Ahold wilde zelf niets zeggen over de aard van het onderzoek. Het concern vindt het "niet passend om verdere informatie te verschaffen" zolang de uitkomsten van deze onderzoeken niet bekend zijn. Het OM denkt nog geruime tijd nodig te hebben voor het kan bepalen of het vervolging instelt.
Ahold heeft in totaal voor 970 miljoen euro aan onregelmatigheden in de boeken over de afgelopen jaren gevonden. Vorige week heeft het bedrijf een intern onderzoek afgerond.
Het OM doorzocht zaterdag kantoren van Deloitte in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Bij de doorzoekingen, waarbij naar schatting enkele tientallen mensen betrokken waren, zijn documenten in beslag genomen die betrekking hebben op Ahold. Het gaat om een "aanzienlijke" hoeveelheid, aldus de woordvoerder.
Begrip voor de situatie
Volgens Ahold zullen de invallen van justitie de controle van de boeken van Ahold niet vertragen. Om een krediet van 2,65 miljard euro veilig te stellen moet het supermarktconcern uiterlijk 15 augustus de definitieve en gecontroleerde jaarcijfers aan de banken kunnen geven. Volgens een woordvoerster van Ahold toont het OM begrip voor de situatie en is het bereid om in beslag genomen documenten weer terug te geven als dat nodig is. Deloitte & Touche wil niets zeggen over een eventuele vertraging.
Op 24 februari, de dag dat Ahold de onregelmatigheden naar buiten bracht, deed de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi) bij het OM aangifte tegen het concern. Ahold zou volgens de stichting van P. Lakeman met voorkennis in aandelen hebben gehandeld rond de periode dat het concern de Argentijnse Disco-supermarktketen geheel in handen kreeg.
ZIE OOK:
Justitie onderzoekt ook accountant Deloitte
Hoogovens als onderpand voor banklening
Uitgegeven: 4 juni 2003 16:26
IJMUIDEN/LONDEN - Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus geeft de Nederlandse tak van het bedrijf als onderpand aan een groep van banken voor een geldlening. Corus Nederland, het voormalige Hoogovens, komt in handen van een bankconsortium als het bedrijf niet kan afbetalen. Dat maakte Corus dinsdag bekend.Corus hoopt hiermee een nieuw driejarig krediet veilig te stellen dat een bestaand krediet van 1,4 miljard euro moet vervangen. De discussies over de voorwaarden voor de lening lopen nog, maar Corus heeft goede hoop dat ze er snel uit komen.
Tot Corus Nederland behoren onder meer de staalfabriek in IJmuiden en de aluminiumwalserij in het Duitse Koblenz.